Geschiedenis

In november 1994 is de jeugdharmonie ontstaan in de schoot van de Harmonie Sint-jorisgilde. ’t Joriske was geboren. We zijn gestart met 3 jonge muzikanten: Jella Exelmans, Jo thys en Anneleen Cuyvers. In deze beginperiode stond de jeugdharmonie onder leiding van Benny Janssens. Na 2 jaar nam Jos Swinnen het dirigeerstokje over. Jos heeft ons maar liefst 13 jaar met volle overgave geleid. Daarna gaf hij op 16 oktober 2010 de leiding door aan Sofie Gijsbers.

Het aantal muzikanten binnen onze jeugdharmonie groeide snel. Van 3 naar 5 muzikantjes, van 5 naar 10 enthousiaste jongeren en ons ledenaantal bleef maar stijgen. Vandaag de dag telt onze jeugdharmonie een 40-tal muzikanten. In 2002 hebben we onze jeugdharmonie ’t Joriske omgedoopt tot Orbis Musicana wat zoveel betekent als muzikale kring.


Samen met deze naamsverandering kregen we ook een nieuw logo en een nieuwe look. Van oktober 2004, gedurende vijf jaar, bestond onze outfit uit een donkerrode polo met het logo van Orbis Musicana. In 2009 vonden wij het tijd voor vernieuwing. We ruilden onze donkerrode polo in voor een frisse groene polo.

Na enkele jaren hebben we voor beginnende muzikantjes ’t joriske terug in leven geroepen. Hierin zitten enkel de muzikantjes tussen L2 en M2.

Naast repeteren organiseren wij tal van andere activiteiten. Elk jaar gaan we op daguitstap en organiseren we onder andere een kerstfeestje. Het repetitieweekend is ondertussen ook een vast waarde binnen onze werking. Telkens slagen we er in om er met zijn allen een pracht weekend te beleven. Uiteraard maken we hier ook tijd voor enkele repetities. Daarnaast blijft er voldoende tijd over voor ontspanning zoals zwemmen, een bos onveilig maken, een pretpark bezoeken, te quizzen, karaoke te zingen. Traditioneel sluiten we dit weekend af op zondag om onze ouders te verrassen met een concertje.

Om ons te kunnen tonen geven wij ieder jaar enkele concerten. Zo organiseren wij een eigen jaarconcert en pannenkoekenconcert. Ook ons ontbijtconcert is ondertussen voor iedereen een gekende en smakelijke activiteit De volgende jaren willen we blijven inzetten op zowel muzikale als ontspannende activiteiten voor onze muzikanten.

Het maken van de juiste instrumentenkeuze is niet evident. Om toekomstige muzikantjes daarin te helpen organiseren wij een open repetitiedag.

Hier stellen wij al onze instrumenten voor en mogen de kinderen alle muziekinstrumenten uitproberen.

Dit jaar gaan wij met Orbis Musicana voor de eerste keer deelnemen aan het Europese Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Op dit muziekfestival gaan wij op 5 mei 2013, 3 stukken brengen voor een internationale jury. Hieraan nemen ieder jaar om en bij de 4000 a 6000 jongeren deel.